Rookmelders

Brand in een VvE complex is levensgevaarlijk, daarom zijn rookmelders sinds 1 juli 2022 verplicht gesteld op elke woonverdieping. Ook op vluchtroutes moeten werkende rookmelders hangen. Rookmelders zorgen ervoor dat de bewoners zo snel mogelijk gealarmeerd worden, door het gebruik van rookmelders is de kans zeer groot dat iedereen zich op tijd in veiligheid brengen.

Verschillen

Er zijn verschillende soorten rookmelders al dan niet uitgebreid met een koolmonoxide melder. Een rookmelder op batterijen wordt geplaatst op elke gewenste plek in de gemeenschappelijke ruimten en in de woning.
Een rookmelder op netstroom wordt aan een bestaand stroompunt in het complex en in de woning gekoppeld. Een rookmelder op netstroom heeft als voordeel dat er nooit een batterij vervangen hoeft te worden, zo weet u zeker dat de rookmelder altijd actief is. Mocht de stroom uitvallen dan heeft de rookmelder een back-up batterij zodat de melder ook blijft werken tijdens een stroomstoring. In verband met de gemiddelde levensduur van de rookmelders dienen ze om de 10 jaar vervangen te worden.

Onderhoud

Test de rookmelder 1 keer per maand door op de testknop van de rookmelder te drukken. Zorg er ook voor dat de rookmelder schoon blijft, zuig de rookmelder regelmatig schoon met de stofzuiger en haal de rookmelder van het plafond als u gaat klussen zodat er geen stof in de rookmelder terecht komt. In verband met de gemiddelde levensduur van de rookmelders dienen de melders om de 10 jaar vervangen te worden.

Omdat geen enkele VvE complex en woning hetzelfde is komen wij graag langs om de VvE te voorzien van het juiste advies.

Rookmelders redden levens!

Direct contact? Bel: 071 737 03 90